Gyakori kérdések

A Wing Chun Kung Fu egy tudományos alapokon nyugvó tradicionális kínai harcművészet, melyet a hadi tudományok legnagyobb szakértői alkottak egy olyan korban, amikor a magas szintű harci tudás egyenlő volt a túléléssel. Ma a Wing Chun egyike a nyugati világban leginkább elterjedt harcművészeti rendszereknek. Egyszerű, gazdaságos és direkt mozdulatai és az egyedinek nevezhető "chi sao" rendszere révén, a világ egyik leghatékonyabb kungfu rendszerének tartják.

Akik régi motorosok vagy kicsit utána olvastak a stílusnak, azok tudják, hogy annak idején Bruce Lee is ezt a stílust tanulta és később ez lett a saját maga által fejlesztett Jeet Kune Do rendszer alapja is. Bár filmjeiben egy sokkal látványosabb, színpadiasabb mozgás használt, azért néha megvillannak Wing Chun technikák a képernyőn. Bruce Lee filmjei: https://www.imdb.com/name/nm0000045/

Később a kínai filmipar több Wing Chun témájú filmet is forgatott, az egyik legnagyobb szakmai megbecsülésnek örvendő film a Tékozló fiú volt, amiben Biao Yuen, Ching-Ying Lam, Sammo Kam-Bo Hung játszották a főszerepeket: https://www.imdb.com/title/tt0085211/?ref_=fn_al_tt_2

Később a Yip Man filmek, elsősorban Donnie Yen-nek köszönhetően robbantak be a köztudatba, ahol Yip Man nagymester életének különböző életszakaszait mutatják be a filmek: https://www.imdb.com/search/keyword/?keywords=ip-man-character&ref_=fn_al_kw_2

Kevésbé köztudott, ámde mégis Wing Chunra épülő, látványos harci jeleneteket bemutató mozik a Sherlock Holmes filmek voltak, Robert Downey Jr. főszereplésével, aki a filmezés mellet, hobbiként ténylegesen a Tradicionális Wing Chunt gyakorolja. https://www.imdb.com/title/tt0988045/?ref_=fn_al_tt_2

Ezt a kérdést több oldalról is érdemes körbejárni. Magának a vingcsun kínai kifejezésnek számos átirata létezik, hallás után egy magyar vagy egy amerikai ember teljesen más betű készlettel fogja leírni, ugyan azt a hangsort.

Már a kínai nyelvben is többféle írásmóddal jelölték az egyes tájegységként vagy korszakonként a Wing Chun stílust. Később amikor a Wing Chun stílus eljutott a nyugati országokba is, a latin betűk használatával próbálták meg leírni a stílus nevét. Csak a kiejtés nézve a Wing és Ving szó között nincs sok különbség, de ugyan így a chun vagy tsun szavak között sem. Tehát az első időkben ennek az írásnak nem fordítottak nagy figyelmet.

Később amikor a Wing Chun stílus kezdett ismertebbé válni a világban és egyre több mester a saját nevével fémjelzett rendszert oktatta, az egyes mesterek elkezdtek valamilyen írásmódhoz ragaszkodni amivel a saját rendszerüket népszerűsítették pl. Wing Tsun (Leung Ting), Ving Tsun (Wong Sheng Leung) és még számtalan más variációt is láthatunk.

A legtöbb stílus a Wing Chun írásmódot használja esetleg hozzáteszt valamilyen jelzőt még ilyen például a Traditional Wing Chun (William Cheung), Applied Wing Chun (Duncan Leung), stb.

Igen. Természetesen nem ugyanazt tanítják mindenhol. A különböző ágak családfáin szereplő nagymesterek egyénisége átszínezte az eredeti koncepciókat. Az elmúlt közel 300 év alatt nyilvánvaló különbségek alakultak ki az irányzatok között. Ez azonban természetes, ha figyelembe vesszük, hogy nincs két egyforma ember. Az eltérő mentalitású és egyéniségű képviselők szinte megszűrték az eredeti formát. Bár az alapelvek nem sokat változtak, természetes, hogy helyenként eltérések mutatkoznak a technikákban, formákban, bizonyos helyzetek megközelítésében, megoldások módjaiban.

Ezek a különbségek tetten érhetők a Yip Man családon belül is, pedig itt a változatok "kifejlődéséhez" jóval rövidebb idő - mintegy 50 év - állt a rendelkezésre. Itt a különböző egyéniségű mesterek szűrője mellet még egy dolog közrejátszott. Közismert az a tény, hogy Yip Man nagymester személyre szabottan foglalkozott a tanítványaival. Nem egységes tematikát követve próbálta "uniformizálni" tanítványait, hanem a tanulók képességéhez, alkatához és mentalitásához mérten tanított. Sokkal inkább alapelveket, koncepciókat tanított semmint merev formát.

Amennyiben van gyerekcsoport a kluban, akár már általános iskolai kortól 6-7 éves korban elkezdhetik az edzéseket. A felnőtt csoportok általában 14-16 éves kortól látogathatók.

A kor önmagában nem kell, hogy akadályt jelentsen, a stílusunkban nincsenek akrobatikus elemek, vagy speciális készséget megkövetelő előfeltételek A túlsúly, ha nem kóros szintű mértékről van szó szintén nem kell, hogy akadályt jelentsen.

Mind két csoport számára a fokozatosság elvének betartása legyen a fontos, ha adsz magadnak időt és nem akarsz egy hónapon belül szuper legyőzhetetlen harcossá válni, akkor szép fokozatosan, edzésről edzésre haladva lassan hozzászoksz az edzések terheléshez.

Ha mégis úgy érzed, hogy problémád adódik néhány gyakorlattal, akkor nyugodtan fordulj az edzést vezető instruktorhoz, aki biztosan tud mondani valami megoldást a számodra.

A legtöbb iskolánkban folyamatos tagfelvétel van, de ha biztosra akarsz menni, akkor kérdezz rá az adott iskola oktatójánál. Az oktatók listáját itt találod.

Egy sötét melegítő alsó, egy fehér póló és egy könnyű sportcipő tökéletes edzőfelszerelés a kezdeti időkben. Később, ha majd esetleg övvizsgára szeretnél menni, akkor szükséged lesz egy fehér egyesületi pólóra és egy fekete nadrágra is.

Ha úgy döntesz, hogy küzdelmi versenyeken vagy azokra felkészítő edzéseken is szeretnél reszt venni, akkor elengedhetetlen, hogy legyen saját fogvédőd, ágyékvédőd. A többi sportfelszerelést általában a klubok tudják biztosítani a versenyzőik számára, de ha komolyan gondolod a dolgot, akkor célszerű lehet 10 unciás kesztyűk, sípcsont és sarkat eltakaró lábfejvédők beszerzése is, de ezeket mindenképpen egyeztesd az oktatóddal, hogy véletlenül se vásárolj olyan dolgot, amit esetleg versenyen nem lehet használni.

Stílusunkban nincsenek akrobatikus elemek, vagy speciális készséget megkövetelő előfeltételek. A rendszerünk mozgásanyaga kellő szorgalommal és kitartással mindenki számára elsajátítható, de ehhez megfelelő mennyiségű munkát és időt kell belefektetni.

Ahogy a jó bornak, úgy Wing Chun-nak is időre van szüksége, hogy megérjen és az ember a lehető legtöbbet tudja kihozni magából általa.

A rövid válasz: vérre, izzadságra és könnyekre :)

Sokan félnek, hogy mi lesz velük, ha kezdőként lejönnek az edzésre, akkor majd jól elverik őket, de ez nem így van. Minden harcművészetnek meg van a maga oktatási metodikája. A Tradicionális Wing Chun oktatás a formagyakorlatok, az alap képesség fejlesztésével kezd, amelyben vannak erősítő és keményítő elemek is.

Később előtérbe kerülnek a páros gyakorlatok, a rávezető küzdelmi gyakorlatok és idővel pedig a küzdelemi is. Ez egy lépésről lépésre felépített út, amelyet célszerű az elejétől bejárni. Az órák során a tanuló folyamatosan ismerkedhet meg a rendszer hátterét biztosító elvekkel, módszerekkel, a keleti bölcsességek gyakorlatba ültetésével.

Sokan félnek magától a küzdelem lehetőségétől is, de ez egy teljesen természetes dolog. Ehhez is szépen fokozatosan kell hozzáedződni, a hirtelen beleugrunk az események közepébe és csit-csat, adok-kapokban akarunk részt venni felkészületlenül, az szinte minden esetben sérüléssel fog végződni.

Küzdelemben az ember legnagyobb ellensége saját maga, mert sokszor az egoja miatt vállal be eszetlenül dolgokat, akar visszaadni pofonokat, akar bizonyítani magának, a többieknek. Tehát az edzések valódi célja saját magunk legyőzése, az egonk megregulázása.

Viszont azt is vegyük tudomásul, hogy a Tradicionális Wing Chun harcművészet oktatásának részét képezi a küzdelem, ami segít fejleszteni a képességeinket és egyben felkészít arra, hogy könnyebben kezeljük azokat a problémákat, amelyekkel az életben szembe kell néznünk.

Ily módon a harcművészet magabiztossá, de mégis toleránssá nevel majd bennünket, megtanít küzdeni a céljainkért, még akkor is ha esetleg nehéz pályán is kell helytállnunk.

Egyesületeink tagjai indulhatnak a Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség (https://www.hkf.hu/) által rendezett bajnokságokon. A bajnokság első fordulója általában tavasszal, a második fordulója ősszel kerül megrendezésre. Aki valamelyik fordulóban dobogós helyet ér el, az kvalifikálhatja magát az év végén megrendezett országos bajnokságon.

Az országos bajnokságon az alábbi kategóriákban szoktuk tanulóinkat felkészíteni és indítani:

 • Wing Chun pusztakezes formagyakorlat kategóriák
 • Wing Chun fegyveres formagyakorlat kategóriák
 • Qinda (ligh contact) küzdelmi kategóriák
 • Sanda (full contact) küzdelmi kategóriák

 

Azok az emberek, akik jól szerepeltek a hazai bajnokságokon, lehetőséget kaphatnak, hogy nemzetközi mezőnyben is megmérettessék magukat. Szövetségünk tagjai részt vehetnek:

 

Ha nagyon bölcsnek látszóan kellene fogalmazni, a rövid válasz az lenne: sem-sem, is-is.

A Wing Chun egy kinai harcművészet, így épp úgy magába foglalja a kínai hagyomány őrzést, a testnevelést, a szellemünk pallérozását (ego kordában tartása), mint a küzdelmet.

A Wing Chun-nak vannak praktikus megoldásai, amelyek például verseny körülmények között nem használhatók, ellenben igen hatékonyakká tudnak válni egy éles helyzetben, de vannak olyan technikái, amelyek verseny küzdelemben használhatók jól.

A Wing Chun gyakorlóján múlik, hogy a rendszer mely területét szeretné fejleszteni magában, tehát rajtad múlik, hogy milyen "szemüveget" veszel fel, amikor belépsz az edzőterembe, mindent a könyörtelen utcai túlélés szemléletének próbálsz alávetni vagy inkább az egészségmegőrzés a cél.

A döntés a te kezedben van, az oktatód pedig a lehetőségek ajtajait tudja megmutatni a számodra, de az ajtón túli utat neked kell már bejárnod.

Alapvetően az edzések látogatásához nem kell sportorvos igazolás, abban az esetben, ha versenyen szeretnél indulni, akkor szükséges sportorvosi papír, mert enélkül nem indulhatsz küzdelmi kategóriákban.

Abban az esetben, ha olyan betegséged van, amiről úgy gondolod, hogy problémát okozhat számodra az edzés munkában, akkor is célszerű lehet orvoshoz fordulni és kikérni a tanácsát.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mit tegyél, akkor kérdezd meg az edződet, hogy ő mit tanácsol, hiszen nagyobb rálátása van a rád váró testi és lelki terhelésekre.

A klubjainkban az első edzés ingyenes, sok gyerekcsoportnál akár az első hét is lehet ingyenes, hiszen egy kisgyerek egy alkalom után még nem biztos, hogy el tudja dönteni, hogy szeretne oda járni vagy sem.

Az edzéseknek van egy havidíja, ez az összeg klubbonként változhat, így ennek mértékéről az adott iskola vezetőjét kell megkérdezni.

A havi díjon felül van egy éves díj is, amit két részletben szedünk, ennek az egyik fele a Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség felé küldendő tagsági díj (ők biztosítják számunkra a hazai országos bajnokságot), a másik fele a Wing Chun Szövetség (ők biztosítják számunkra az övvizsgákat és táborokat).

William Cheung:

 • My Life with Wing Chun
 • How to Develop Chi Power
 • Advanced Wing Chun
 • Wing Chun Bil Jee
 • Kung Fu Butterfly Swords
 • Kung Fu Dragon Pole

 

Yip Chun:

 • Wing Chun
 • Wing Chun Martial Arts: Principles and Techniques
 • Wing Chun: Traditional Chinese Kung Fu for Self-Defense and Health
 • Wing Chun: Skill and Philosophy

 

Yip Ching:

 • Ip Man: Portrait of a Kung Fu Master
 • The Ving Chunun Bible

 

Ving Tsun Athletic Association:

 • Grandmaster Yip Man Centenary Book
 • Ving Tsun Genealogy Book

 

Egyéb könyvek:

 • Yim Yee: Wing Chun Kung Fu
 • René Ritchie, R. Chu, Y. Wu: Complete Wing Chun
 • René Ritchie: Yuen Kay-San Wing Chun Kuen
 • Mark V. Wiley: Martial Arts Talk (Hawkins Cheung-gal)
 • Benny Meng: Voice of the Wing Chun System
 • David Peterson: Look Beyond the Pointing Finger - The Combat
 • Philosophy of Wong Shun Leung
 • Moy Yat: Ving Tsun Trilogy
 • Lo Man Kam: Police Kung Fu
 • Tóth Zoltán: Ving Chun
 • Juhász Zoltán: Wing Chun Kuen I. Siu Lim Tao

 

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz