Elméleti bevezető

Mi a hosszú élet titka? A kérdés megválaszolására rengeteg alternatíva kínálkozik, csak egy kis ízelítő: egészséges táplálkozás, munka ,bor és csokoládé, rózsafagyi, helyes légzés, pozitív gondolkodás, az őssejt, kevés alvás, egy kis stressz, változatos szex, családi élet, rendszeresség, stresszmentes élet, sok mosolygás és a mozgás.

A minél többet és intenzívebben mozgunk, annál hosszabb és egészségesebb életre számíthatunk. A lustaság megkurtítja az életet, a sportok viszont testileg és lelkileg is edzetté tesznek. Bár az öregedés egy visszafordíthatatlan folyamat, egy picit mégis lehet késleltetni. A mozgás rengeteg betegség ellenszere, állítólag még olyan rettegett kórokat is messze űz, mint a rák. Mindezek mellett a szellemi frissesség sem elhanyagolandó. A sportos életmód csökkenti az agyban a fehérjesérülések nagyságát, tehát kifejezetten jó hatással van a központi idegrendszerre.

Ép testben ép lélek - tartja a mondás. Ugyanakkor rendkívül kényes problématerületre tévedtünk, mivel nemcsak az épség, az egészség- a magyar nyelvben fölöttébb kifejező- megtartásáról van szó külön-külön az egyes rendszerek esetében, hanem meg kell találni "Az Egészséget", azaz a kettő közötti egyensúlyt.

A nyugati társadalmak nagyon erősen a fizikai világra koncentrálnak. Mindezt megerősíti a technika viharos tempójú fejlődése, és az is, hogy egyre inkább elveszítjük a kapcsolatot a természettel és száműzzük magunkat beton- és műanyagvilágunkba. A lélek szomjúságát már nem a vallás oltja- hisz már több mint egy évszázada, hogy Nietzsche kijelentette: "Gott ist tot."- hanem lélekbúvárok több-kevesebb eredménnyel.

Keleten azonban az évszázadok során egyfajta introvertálódás játszódott le. Nagyobb hangsúlyt kap mind a test, mind a lélek kontrollálása, illetve az ember saját belső lényegének megismerése.

A harcművészetek pontosan az integritást fejezik ki. A gyakorlatok során a végsőkig fejlesztik az ügyességet, gyorsaságot, ugyanakkor rendszeres meditációval igyekszenek megteremteni ehhez az alapot, hisz a legjobb harcosnak erős és kiegyensúlyozott lélekre van szüksége.

Megdöbbentően sokszínű a keleti harcművészetek palettája, és mindebből igen sok iskola Magyarországon is megtalálható. A kutatásban résztvevők többségében a következő két típussal foglalkozik: iaido és wing chun kung fu.

Az emberek a történelem kezdete óta használnak kardot, a kard (katana) technikája azonban kb. 800 ezer évvel ezelőtt kezdett fejlődni. Az iaido Japánból származik, és a fegyverrel rendelkező társadalmi osztály, a bushik kezdték el művelni. Az Iai különféle váratlan helyzetekben való találkozást jelent az ellenféllel, míg a Do, Szellemi út a japán filozófiában, test és szellem együttes fejlesztése kata (formagyakorlatok) útján. Az Iaido ezáltal az az életút, ami megtanít alkalmazkodni a különböző konfliktus helyzetekben, és segít önmagunk lelki, fizikai fejlesztésében. Régen "saya no uchi"-nak hívták, ami átvitt értelemben legyőzhetetlent jelent. Mindezen gyakorlatokat a bushik békeidőben, technikájuk fejlesztése érdekében alkalmazták.