Eric Oram

Tizenegytől tizennégy éves koromig karatét tanultam Las Vegasban. Az iskola tanulóiról feltételezték, hogy megtanulják technikák százait, mint lehetséges válaszokat különböző önvédelmi helyzetekre. Nehéz volt mindre visszaemlékezni, de igyekeztem a legjobban teljesíteni - míg el nem kezdtem figyelni a feketeövesek edzőmérkozéseit.

Ahogy a haladó tanítványok küzdöttek a ringben, annak semmi köze nem volt ahhoz, amit az edzőteremben gyakoroltam. Hol vannak azok a technikák, amiket tanultam?

Ha jobban megnéztem, a feketeövesek a legalapvetőbb védéseket és rúgásokat használták, esetenként egy-két ütéssel. Mi végre vannak a technikák, csodálkoztam?

Három évig küszködtem a kérdéssel. Nem számított hányszor tettem fel, soha nem kaptam rá kielégítő választ. Végül megadtam magam a gondolatnak, hogy túl fiatal és tapasztalatlan vagyok és talán egy napon a távoli jövőben a nagy titok majd feltárul előttem. Végül is megtörtént, mikor elkezdtem Wing Chun-t tanulni a legendás William Cheungtól.

Cheung irányításával a harc egy teljesen új megközelítésével ismerkedtem meg, mely inkább alapelv, mint technika központú. Végül megtaláltam a választ, amit kerestem.

Egy hasonlat: A szülői nevelés nem készíthet föl minden egyes dologra, mely esetleg megtörténhet velem életem során, és nem adhat minden egyes problémára egy lehetséges megoldást. Ehelyett inkább belém csepegtettek egy alapelv gyűjteményt, mely szerint élhetek, és megtanították nekem, hogyan nézzem a világot ebből a szemszögből. A különböző szituációkra tehát ezen alapelvek segítségével válaszoltam.

Cheung ugyanígy tanítja a Wing Chun-t. Van egy sor elv, melyen az összes mozdulat alapul. Minden technika egy önkéntelen válasz egy helyzetre. Megtanuljuk, hogyan ismerjük fel a szituációt ebből a nézőpontból, azután a technika "kijön", ha megfelel a helyzethez illő alapelvnek.

Elvek

Hogy megóvjam az olvasókat attól az elkeseredettségtol, melyet korai tanulóéveimben éreztem, bemutatok néhány vezérelvet, melyen a Wing Chun rendszer alapul. Bár a stílusnak számos alapelve van, az itt bemutatott tíz különösen fontos, hiszen majdnem minden harcművészethez alkalmazható.

Ne rúgj a deréktájék fölé

Az elsődleges indok az egyensúly megtartása. Minél rövidebb ideig van a rúgó láb a levegőben, annál tovább képes téged a földön stabilan tartani.

Másik ok a sérülésveszély. Minél tovább és minél magasabban van a lábad a föld fölött, annál veszélyeztetettebb az ágyékod. Ha alacsony célpontra rúgsz, a lábad gyorsabban visszaér a talajra, ahol védheti az ágyékot.