William Cheung 1940-ben született Hong Kong-ban. 1951 elején lépett be Yip Man nagymester iskolájába.

1953-tól minden idejét a Wing Chun tanulásának szentelte. Napjait Yip Man nagymesterrel töltötte, tanult és asszisztált a nagymesternek a különböző osztályok oktatásában.

1955-1959 között számtalan kihívásos mérkőzést nyert, egyike annak a négy Wing Chun harcosnak (Wong Shun-Leung, William Cheung, Bruce Lee, Hawkins Cheung) aki megalapozta a Wing Chun stílus hírnevét Hong Kong-ban.

1957-1959-ban Hong Kong pusztakezes bajnoka.

1959-ben Ausztráliába költözik, ahol főiskolai, majd egyetemi tanulmányait végzi.

1964-ben megnyitja első Wing Chun iskoláját a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen.

1974-ben megalakítja Wing Chun Akadémiáját Melbourne-ben, minden idejét a wing chun tanulmányozásának és oktatásának szenteli. Ugyanez év végén megválasztják az Ausztrál Kung Fu Szövetség elnökének, mely posztot azóta is betölti.

1978-1980 között az Egyesült Államok Haditengerészetének Yokosukai Támaszpontján közelharc kiképzőként oktatja a tengerészgyalogosokat. Ez időtájt tanítványai sorra kezdik megnyitni saját iskoláikat a világ különböző pontjain. Szükségessé válik egy organizációs szervezet megalakítása, ami irányítja a különböző iskolák tevékenységét.

1981-ben megalakul a World Wing Chun Kung Fu Association melynek székhelye Melbourne, elnöke pedig Cheung nagymester.

1982-ben a WWCKFA csapatának versenyzői megnyerik a Hong Kong-i Kung Fu Világbajnokság full-contact versenyét nehéz- és középsúlyú kategóriában.

1983-ban ütéssebességi rekordot állít fel a bostoni Harvard Egyetemen. Rendszeresen jelennek meg cikkei a Black Belt; az Inside Kung Fu, az Inside Karate, a Dojo, a Blitz, és a New Martial Hero című magazinokban.

Az Ohara Könyvkiadó Vállalat az alábbi könyveit publikálja: How To Develop Chi Power; Advanced Wing Chun; Wing Chun Bil Jee; Kung Fu Dragon Pole; Kung Fu Butterfly Swords; Wing Chun Kung Fu / Jeet Kune Do: A comparison Vol. 1-2 (Ted Wonggal közösen); és a My Life with Wing Chun. Ugyancsak 1983-ban elnyeri a Black Belt Magazin "Az Év Harcművésze" címét.

1989-ben az Inside Kung Fu Magazin "Az Év Harcművészeti Oktatója" címét illetve életmű díjat kap az Australian Blitz magazintól, a harcművészetek oktatásában és népszerűsítésében kifejtett tevékenységéért.

2000 januárjában a China Guangzhou Medical University and Hospital Research Institute professzori címet adományozott Cheung nagymesternek a hagyományos kínai gyógyászat és meridián terápia területén kifejtett kutatómunkájáért. Irányítja a szervezet munkáját, tanít, és vizsgáztat szerte a világban.