A Wing Chun Kung Fu egy tudományos alapokon nyugvó tradicionális kínai harcművészet, melyet a hadi tudományok legnagyobb szakértői alkottak egy olyan korban, amikor a magas szintű harci tudás egyenlő volt a túléléssel. Ma a Wing Chun egyike a nyugati világban leginkább elterjedt harcművészeti rendszereknek. Népszerűsége az '50-es években kezdődött, amikor is - Yip Man Nagymester jóvoltából - a stílus széles körben terjedt el Hong Kong-ban. A '60-as, '70-es években Yip Man Nagymester tanítványai folytatták mesterük munkáját, s tevékenységüknek köszönhetően a stílus ma már szinte a világ minden országában ismert. A Wing Chun elterjedését nagymértékben elősegítette Bruce Lee - a népszerű harcművész és filmsztár - filmjeinek megjelenése, illetve azon tény ismerté válása, hogy Lee eredetileg ezt a stílust tanulta.

Szerkezeti felépítése

A Tradicionális Wing Chun - a wing chun család nagy részéhez hasonlóan - három pusztakezes formára és két fegyveres formára épül. Alapvető szerkezeti egysége ezen kívül még a Muk Yan Jong, a speciális gyakorló eszközön végrehajtott 108 mozdulatból álló gyakorlatsor, valamint a tapadó kezek gyakorlatrendszer.

Siu Lim Tao

Siu Lim Tao (Kis Ötlet Forma) a wing chun első formagyakorlata. Betekintést nyújt a kezdő tanuló számára a stílusba. Ez a forma adja a tanuló számára a szükséges alapokat. Megtanítja a helyes állást, testtartást, az alaptechnikákat és a légzést. Fejleszti az egyensúlyt és a koncentrációs készséget. A Siu Lim Tao sokkal inkább tréning semmint harci forma. Gyakorlása során a tanuló mozdulatlanul áll a stílus alapállásában. A lábak, a test és a fej mozdulatlan, csak a kezek hajtják végre az alaptechnikákat. A forma szimmetrikusan gyakoroltatja a mozdulatokat mind a két kézzel. A technikák gyakorlása során a tanuló megtanulja a tökéletes formát és a szögeket. Izolálja a technika végrehajtásához szükséges izmokat, és megtanulja a mozdulatok energiájának maximális fejlesztését. Ellenőrzése alá vonja az egész testet, fókuszálja a tudatot.

A technikai képzés mellett a stílus alapelveit is rögzíti, megtanít a helyes légzésre, fejleszti a periférikus látást és a belső energiát.

A 108 mozdulatból álló forma három, egymástól jól elkülöníthető szakaszból áll. Az első szakasz tartalmazza a stílus alapvető mozdulatait: a wing chun stílus védjegyének számító yat chi kuen-t (nap alakú ököl), a tan sao-t (zátony kéz), a mun sao-t (kereső kéz), a wu sao-t (megvédő kéz), a fook sao-t (ellenörző kéz) és a pak sao-t (lökő kéz). A gyakorlat során a mozdulatok rendkívül lassan kerülnek végrehajtásra. 3-4 perctől akár egy óráig is tarthat ez a szakasz. A második és harmadik szekció már jóval dinamikusabb, az egyes mozdulatok teljes sebességgel kerülnek végrehajtásra. Az alaptechnikák elsajátítása, a korrekt testtartás és struktúra kialakítása mellett még egy nagyon fontos szerepe van e formának - elsősorban az első szakasznak - a belső energia fejlesztése.