Csakúgy, mint sok más híres harcművészet, a Wing Chun kialakítása is a Qing Dinasztia ellen harcoló, lázadó kínai hazafiak nevéhez fűződik, akik a harcművészeti formák megteremtésével, gyakorlásával és továbbörökítésével az elnyomók ellen, a túlélésért harcoltak. Ezeket a forradalmárokat a kínai nép hősöknek tekinti, nevükhöz számtalan csodás történet kötődik, melyek valóságtartalmát azonban ma már nagyon nehéz leellenőrizni.

A kezdetek

A Wing Chun legendája a Siu Lam (Shaolin) Kolostorban kezdődött a Qing dinasztia idején. A templom nemcsak szerzetesek szent helye, de az uralmon lévő Qingek ellen harcoló, és a katonák elől bujkáló lázadó forradalmárok búvóhelye is volt egyben. A lázadó tevékenység felszámolása során a császári csapatok a templomot is elfoglalták, porig égették, a szerzeteseket pedig kivégezték. A mészárlás elől öt papnak sikerült megmenekülnie. Név szerint Jee Shim (a templom apátja), Fung Dao-Duk, Miu Hin, Bak Mei (taoista szerzetes), és Ng Mui (apáca).

Ng Mui vándorlásai során egy időre, Sichuan és Yunnan tartomány határán lévő, a Daliang hegység lábánál fekvő Fehér Daru taoista templomban keresett menedéket. A legenda szerint itt történt, hogy szemtanújává vált egy daru és egy kígyó közötti küzdelemnek. A látottak inspiráló hatására egy új - ekkor még névtelen - harci rendszer alapjait fektette le. Bár művészetét a Ming dinasztia restaurálásáért küzdő loyalisták kiképzésére szánta, vándorlásai során megtanította stílusát egy fiatal lánynak, akit egy helyi bűnöző házasságra akart kényszeríteni. Ng Mui átadta tudását a lánynak, aki az apáca javaslatára nyilvános küzdelemre hívta ki "kérőjét". Yim Wing Chun - az ifjú hölgy - fölényes győzelmével nemcsak a nem kívánt házasságtól szabadult meg, de egy csapásra híres küzdővé vált.

Yim Wing Chun később hozzáment udvarlójához, Leung Bok-Chao-hoz. Az apáca művészetét megtanította férjének, aki a stílust felesége tiszteletére Wing Chun Kuen-nek - Gyönyörű Tavasz Öklének nevezte el.

A Vörös Bárka legendája

A hagyomány úgy tartja, felesége halála után - annak kívánságára - Leung Bok-Chao útra kelt, hogy továbbadja tudását. Vándorlásai során találkozott egy fiatal orvossal - Leung Lan-Kwai-val, akit tanítványául fogadott. Leung Lan-Kwai mutatta be Leung Bok-Chao-nak a Hung Suen Hei Ban - a Vörös Bárka Operatársulat tagjait, akik valójában Ching ellenes lázadók voltak, és különböző szabotázs akciókkal harcoltak a Manchu elnyomók ellen. Egy ideig Jee Shim - a Shaolin életben maradt apátja - is bárkájukon bujkált üldözői elől. Ez idő alatt a társulat tagjait a Shaolin egyik rendkívül effektív harci rendszerére tanította. Leung Bok-Chao tudását tovább adta az operatársulat tagjainak. Tanítványa volt többek között Wong Wah-Bo, Leung Yee-Tai, "Gao Lo" Chung, "Fa Jee" Ming, "Dgo Ngan" Shun, Lai Fook-Shun, "Dai Fa Min" Kam, "Hung Gun" Biu és mások.